fredag 25 december 2009

God Jul, lite i efterskott

Här har nu julafton passerat och vi är inne på en helt vanlig vardag. Nåja, helt vanlig är den inte för Tilda har faktiskt jullov och Fredde semester så hela familjen är samlad. Det var kanske inte meningen att göra ett så långt blogguppehåll men nu blev det så och för er som väntat på lite uppdatering av vår tillvaro så kommer det äntligen här. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge!
Julafton bjöd på underbart vinterväder så vi startade förmiddagen med en långpromenad runt Skogstorp. Sedan blev det jullunch med dopp i grytan och risgrynsgröt. Själv höll jag mig bara till gröten då jag har svårt för uppblött bröd. Men övriga åt med god aptit. Resten av julaftonen förflöt i ett lagomt tempo, lite fix med mat, julklappsutdelning, relaxing i soffan...ja, det blev helt enkelt en lugn och skön dag. Juldag och annandag bjöd på promenader, hemkomst av Tilda, misslyckade, men ändå goda chokladfondanter (har tittat för mycket på Halv åtta hos mig, men tydligen ändå inte förstått!!). Sammanfattningsvis så har frukostar, luncher, fikastunder och middagar avlöst varandra, precis som under en helt vanlig julhelg.
Morgondagen bjuder på ytterligare lite julfirande då vi får besök av min far och Brigita. Tilda väntar ivrigt då det på önskelistan hon skickade till morfar stod hennes allra största önskan. Vi får väl se vad tomten har i säcken!
Julmaten står uppdukad
Hugo provar en av sina nya klappar
Promenad på julafton

onsdag 23 december 2009

Dagen före dopparedagen

Här har det pågått julförberedelser i stilla mak hela dagen. När detta inlägget är färdigskrivet skall jag gå och och skära upp några skivor av den ljumma, nykokta och griljerade skinkan. Dessa skall avnjutas på lite julknäcke tillsammans med julmust....mums!
Vi har nu fått hit farmor Anita, faster Anna och farbror Christopher. Vi startade deras ankomst med rostbiffsstek och potatisgratäng och ett gott vin. Nu slappar de alla i soffan och inväntar tomtens ankomst imorgon.
Jag har också pratat med Tilda, hon har provat sina nya skridskor idag på Heden i Göteborg, dom var inte dugliga....är man van vid riktiga vrålåk från konståkningen så är man...
Hon ringde också lite senare ikväll strax innan de ankom hennes farmor i Småland där hon skall fira julen. Jag hoppas att du får en underbar julafton min lilla prinsessa. *Kram från mamma*
Nä, nu ropar skinkan och jag ilar ut i köket.
Sov gott allihop och smyg inte upp och kläm på klapparna inatt!

Anna slår in klappar
Imorgon blir det vitlöksbakade revben med chili- och äppelchutney
Ljus från Rademachersmedjorna på julbordet, vackert!


Hugo gosar med faster Anna innan läggdax

Glader

Fredde och jag låg igår kväll och filosoferade över likheten mellan de sju dvärgarna och Hugo. Då menar vi inte att han bor i en röd stuga i skogen och jobbar i en gruva utan mera likheten mellan de olika karaktärerna hos dvärgarna.
Han är förvisso ingen blyger och defintitivt inte en butter. Men ibland är han en trötter eller en prosit. Den han liknar allra mest är glader. Vi har en fantastiskt glad kille som förgyller allas tillvaro.
Sju dvärgar på väg hem efter en lång arbetsdag.
Vår egen lilla glader


tisdag 22 december 2009

Underbara vinter

Rönnbär i vinterskrud
Nerbäddad Hugo som skall sova


Det är verkligen ljuvligt nu, massor med snö och lagom mycket kyla. Man blir lycklig av att se solen och de snötyngda träden. Idag har vi passat på att önska gammelmor God Jul igen, Hugo och jag köpte med oss bakelser och tulpaner och fikade bort en liten stund vid hennes köksbord.
Nu har just Hugos farmor Anita anlänt till Eskilstuna från Luleå så nu börjar snart julfirandet på riktigt. Fast först skall hon få ta hand om Hugo så att jag kan städa.

måndag 21 december 2009

Tilda vet vad mamma gillar!


Nu har Tilda just lämnat hemmet och är på väg till Göteborg med sin pappa. Innan hon åkte fick jag en flaska bubbel, tack snälla lilla gumman!

Hugo passade också på att sova en middagslur så det blev med andra ord tvärtyst i huset. Inget blippande Nintendo DS, klonkande på keyborden eller skönsång från den lilla hönapönan.

Jag får nog lov att nyttja tiden till en inköpslista, tänkte ta Fredde och Hugo med mig och passa på att handla ikväll efter åtta, när det förhoppningsvis är något lugnare i affären.

söndag 20 december 2009

Lilla julafton

Idag var det dags! En första julafton skulle firas i vårt hus. Eftersom vår Tildis åker till sin pappa imorgon så ville vi fira jul nu. Mormor, Ove och gammelmor kom på besök. Vi åt god mat och tömde golvet under granen på julklappar. Verkar som om Tilda känner sig nöjd. De två klapparna som hon är mest nöjd med är ett ljusblått Nintendo DS samt ett par Adidasbyxor, exakt lika som hon redan hade men en större storlek.
Hugo fick också ett par klappar, han verkade dock gilla snörena bäst!

Bästa julklappen idag - ett turkost Nintendo DS, fyllt med spel.
Tilda poserar under granen innan klapparna delades ut.
Tilda delar ut klappar, högen i förgrunden tillhör ingen annan än tomten själv.
Hugo fick paket av storasyster - spännande!
I paketet fanns en fin mätsticka till Hugos rum,
jag tror dock att pappa behöver justera höjden.

Café Tilda

Café Tilda - fiket med det lilla extra!


Idag gick vi på Café Tilda och fikade, vår lilla bagare var sugen på att tjäna lite pengar och har därför bakat några gånger de sista veckorna. Det fanns saffransflätor, chokladbollar, pepparkakor och kanelbullar. Prislista fanns det också :-) Det var faktiskt inte särskilt dyrt på Café Tilda, jag fick kaffe, saffranslängd, chokladboll och pepparkaka för nio riksdaler. Tror dock att det blev dyrare för mormor som köpte kvarstående saffranslängd, tyckte jag hörde mormor hosta till när Tilda begärde 50:- för den! Men såvitt jag vet så klirrade det till i Tildas kassaskåp och mormor hade färskt saffransbröd med sig hem.

Nu blev det kväller...

Hugo passade på att prova pappas nytvättade mössa och jag kom genast att tänka på rumpnissarna i Ronja Rövardotter...... nu blev det kväller!

Tomten kom till skolan

I fredags så var det dags för avslutning av höstterminen, för Tildas del innebar ju denna dag också avslutning i sin klass på Slottsskolan. Egentligen fick vi föräldrar inte vara med på denna avslutning men jag och Mollys mamma lyckades snika åt oss varsin plats i klassrummet. Det är klart man vill se skolavslutningar så länge man får för barnen!
Det var lite sång och andra skojigheter, tomten kom på besök och Tilda fick en jättefin dagbok med katter i. Eftersom Tilda inte äter godis så hade fröken ordnat med clementiner till henne då de andra fick chokladtomtar. Molly var gullig och gav Tilda en "hej-och-ha-det-så-bra-present", brevpapper. En toppenpresent! Molly kommer nog att post i sin brevlåda imorgon.
Sen tog vi med oss Amanda ifrån skolan och gick till Café Tingsgården för att fika in jullovet. Tjejerna mumsade i sig chokladbollar och Coca cola, själv lyxade jag med en smarrig räksmörgås.

Tycker nog att tomten är ganska lik Victoria på Anemonen!!?

fredag 18 december 2009

Jullov!


Godmorgon, dukar just fram sista frukosten för den här terminen, nu skall det bli skönt att Tilda får jullov. Idag skall vi fira jullovet med att gå på Café Tingsgården och fika, jag, Hugo, Tilda och hennes kompis Amanda. Sen blir det lek och bus hemma hos oss.Igår kväll skådade vi ungefär 45 andraklassare som framförde ett julspel i skolans matsal. Fantastiskt duktiga barn, dom har lärt sig mängder av sånger med långa och innehållsrika texter. En stor eloge till deras lärare!! Tilda var en vingklippt ängel, eller ja....en ängel utan vingar i alla fall. För det skulle hon inte sätta på sig, såg att även Amanda var utan vingar så det var säkert en "hemlig" tjejöverenskommelse.

onsdag 16 december 2009

Grattis moster!

Hipp hurra för min moster Anna-Lena som fyller år idag. Förmodligen har hon inte en aning om denna bloggs existens och ser troligen inte att jag gratulerar henne på detta sättet. Känns lite sent nu, 22.44 när jag kom på att det var hennes dag, att ringa.

Dagens tips!

Mitt tips till er är följande; tvätta aldrig bilen med rutorna nervevade! Jag har idag provat detta och det blev helt enkelt inte bra. Det var inte för att jag tänkte slå två flugor i en smäll, dvs tvätta av bilen inuti samtidigt. Det sista jag kollade innan jag lät vänsterdäcken köra upp på rampen som skulle leda mig igenom tvätten i lugn och ro, var....att fönstrena var uppe. Måste dock ha kommit på fönsterknappen igen för passagerarfönstret bak var öppet ungefär tre centimeter. Genom den öppningen kommer det MYCKET vatten! Tack och lov var det inte på den sidan Hugo satt och sov. Tur att man har humor och ett lugnt sinne, herregud, det torkar väl upp.

tisdag 15 december 2009

Vem och varför?

Jag har bara två frågor just nu, vem tog med sig lådan med Fazer Mintchoklad i lördags och varför åt ni inte upp dem? Till och med jag, som fullkomligen älskar mint och choklad, mår lite illa just nu. Det gör man när man nästan ätit upp en kartong för sig själv. Jag rekommenderar inte någon att prova detta!
Mmmm...mintchoklad får en att må illa i allt för stora mängder!!

Välskottat

Välskottat!!
Tittade nyligen ut genom ytterdörren och konstaterade att Ove måste ha jobbat otroligt hårt. Så här välskottat hade det inte varit om jag gjort jobbet. Det har fallit härligt mycket snö och de fina lamporna som Fredde satte upp i lördags syns knapp under det vita pudret. Men jag klagar absolut inte, det är så här vintern ska vara! Skulle tro att Tilda plockar fram längdskidorna imorgon, hon längtar efter att få köra runt huset och tävla mot grannens rörelsekänsliga lampor som hon gjorde föregående år. Det går ut på att hon skall hinna runt tomten innan lamporna släcks :-)


Äntligen snö!

Tilda myser med frukost framför tv:ns adventskalender
Hugo blev dock så trött av supersnälla Silversara att han somnade.

Nu är det inte många dagar kvar till jul. Jag vet inte riktigt vad vi gör om dagarna men på något konstig sätt så får vi dem att försvinna i ett rasande tempo.
Förresten, idag har det ju äntligen kommit massor av snö, jag var dessutom så lyckligt lottad att jag slapp skotta. Fredde passade på att sticka iväg på tjänsteresa idag så jag planerade att skotta ikväll när barnen somnat. Men som av en händelse så kom mamma och Ove förbi för att hämta några dukar som hon skulle mangla till mig (nej, jag manglar inte mina dukar själv för min mamma är bättre på det!) och Ove passade på att stanna utomhus tills det var färdigskottat, stort TACK!
Vi har också besökt Tildas nya klass och skola idag, det kändes toppen. Jag tror att Tilda var mycket nöjd när vi gick därifrån för hon uttryckte sig så här; "mamma, det här var kul, jag vill börja idag". Hon får dock ge sig till tåls tills att jullovet är över. Fröken verkade bra och hon hade pedagogiskt riktigt sett till att Tilda redan hade en plats för ytterkläder samt en låda med sitt namn som också var fylld med diverse saker, pennor, sudd, skrivböcker mm. Lokalerna var jättebra och dessutom fanns fyra av Tildas gamla dagiskompisar där, två flickor från gatan och en fotbollskompis. Hon kände redan halva klassen mao. Känns super!!

måndag 14 december 2009

Granen står så grön och grann i stugan... tralalala

Just det, vi har ju tagit in granen! Tidigare har det varit helt tabu för mig att plocka in granen tidigare än kvällen innan julafton. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Nu skulle vi ju ha glöggfest i lördags och dessutom blir ju vår älskade Tilda inte hemma med oss i jul. Hon skall fira jul i de småländska skogarna hos sin farmor. Så Fredde köpte hem granen i fredags kväll och nu står den här och sprider ett mysigt ljus i vardagsrummet. Måste nog fixa lite flera kulor till granen, det känns som om det saknas något.
Idag är det lite julklappsfix som står på schemat, det och utvecklingssamtal med Tildas fröken. Vi har fått så fina omdömen om Tilda hem i brevlådan och av dessa skall vi idag utforma en utvecklingsplan.

Vår lilla skrutt

Hugo fick passande nog en ny pyjamas i sitt paket från adventskalendern i lördags. Inte nog med att han vuxit ur nästan alla pyjamaser, den här passade också väldigt bra på andra sätt. Vår lilleman har ju inte riktigt förstått det här med att INTE fisa i sällskap. Som om inte själva ljudet vore nog så doftar (stinker) det riktigt illa. Därför fick han denna pyjamasen!

Glöggmingel

I lördags kväll anordnade vi lite glöggparty, gästerna ombads ta med sig en flaska glögg och något enkelt tilltugg. Vi var 13 vuxna och 10 ungkottar som drack glögg och stoppade i oss en och annan godsak. Dessutom så hade det ju så lämpligt kommit snö under eftermiddagen så man fick faktiskt en känsla av att det ganska snart är jul, härligt!

Titti och A-K
Christian letar godsaker
Alexander gillade ischoklad :-)

fredag 11 december 2009

Pusskalas

Jag har lite svårt att låta bli att pussa på Hugo och jag undrar om han inte försöker ge pussar tillbaka ibland!? Han kan öppna mun på vid gavel och sen försöka dra den över mitt ansikte, kan också vara så att han är väldigt hungrig. Jag väljer dock att tolka hans goa lilla dreggliga vidöppna mun som att han tycker det är toppen att pussa sin mamma.
Idag har det varit en uppochnervänd dag som just nu börjar lugna ner sig. Hugo och jag började med färska frallor hos gammelmor i morse, sen drog vi vidare till mitt jobb där det skulle vara luciatåg klockan 10.00. Vi klev innanför dörrarna 09.55 och hörde just den sista sången ebba ut.... snopet! Men det var en skolklass som lussade och de hade kommit ganska tidigt till jobbet och det var väl inte läge att be dem vänta i 20 minuter. Vi fick i alla fall se slutet av ett gulligt luciatåg.
Sen stod det lite julklappsshopping på schemat och jag (med tilt i huvudet) trodde att jag tappat bort en julklapp. For runt och letade efter den, slängde tom med lunch som jag i all hast skulle äta, en kokt special. När jag sen lätt stressad och irriterad kom till bilen för att åka och hämta Tilda i skolan så låg paketet där. Jag hade helt enkelt lagt ifrån mig det i bilen när jag var och fyllde på parkeringspengen. Det var helt enkelt för mycket idag!
Nu vankas det snart lasagne och Fredde är på väg hem med en julgran. Ikväll skall Amanda sova över hos oss så tjejerna kommer säkerligen ha fullt upp ikväll.
Trevlig helg!

torsdag 10 december 2009

Njutning

Att få egen tid i ett varmt bad är lyx!

Skulle gärna kunna tänka mig att krypa ner i det här badkaret, ser väldigt skönt ut. Dock hoppar jag strax ner i vårt eget. Skall få lite egen lyxtid och bara koppla av en stund. Tilda leker med sin kompis Amanda, tror att det övas på en uppvisning som skall ske i skolan imorgon. Hugo, han är ute på en promenad med mormor, så nu gör jag en djupdykning.

Vi komma vi komma från pepparkakeland...

Här är våra sötisar iklädda pepparkaksdräkt och tomteklänning. Bilderna skall delvis användas till ett annat sammanhang.....säger inte vad.....! Men dom är ju för goa våra busungar.






Här är våra sötisar iklädda pepparkaksdräkt och tomteklänning. Bilderna skall delvis användas till ett annat sammanhang.....säger inte vad.....! Men dom är ju för goa våra busungar.



onsdag 9 december 2009

En liten mammaträff

Igår förmiddag hade vi en liten mamma-/barnträff från vårens föräldragrupp. Vi möttes upp hemma hos oss men blev tyvärr bara en liten tapper skara som gav oss ut på en promenad för att göra oss förtjänta av lite fika. Det var förstås jag och Hugo, Camilla med Malva samt Linnea med Tuva. Tuva var den som var äldst av barnen igår, hon föddes dryga två veckor innan Hugo och därmed tre veckor innan Malva.
Efter promenaden tände vi en brasa, la upp barnen på en filt för den obligatoriska bilden och sen satte vi fart på fikat. Det blev lite smörgåsar och godsaker. Vi hade skoj och tiden gick fort, till slut fick jag skicka hem dem då Tilda skulle hämtas ifrån skolan.
Härnäst står en förmiddag på Tuna Park med fika och eventuell julklappsshopping.
Linnea med söta lilla Tuva
Camilla och Malva (som busar i Hugos stol)
Hugo spanar in Tuva och skulle nog gärna vilja klappa henne lite.
Tuva
Malva, Tuva och Hugo - tre sötisar



tisdag 8 december 2009

Första lilla smakisen

Vad gör jag nu?

Igår kväll när vi satt och åt kvällsmat fick vi ett infall och mosade ihop lite potatis och bröstmjölk, yummie!! Denna delikata måltid var inte avsedd för oss utan för vår lilleman. Smakisen mottogs med ganska neutral inställning, varken mums eller blä. Men nu får han nog vänta, det är ganska skönt att få äta i lugn och ro för oss.



måndag 7 december 2009

Sötaste sötnosen

Först busade vi i babysittern!
Sen lekte vi på golvet.

Vår lilleman tidigare i eftermiddags, han tyckte det var kul att ligga på mage och leka på filten i ungefär två minuter. Sen fick jag gå och vända på honom!



Lussebullar

Lussekatter med svindyr saffran!

Hugo och jag har bakat goda gula lussebullar, eller hur var det nu egentligen. Han har ju faktiskt inte varit hjälpsam alls! I alla fall inte i den bemärkelsen att han satt russin i bullarna. Han hjälpte som vanligt till genom att sova sig igenom hela baket. Nu är bullarna färdiga, slog till och gjorde hälften av dem lite annorlunda, med pärlsocker på. Kaffet rinner just nu ner genom bryggaren och jag tänkte provsmaka en liten lussekatt.


Julmarknad på Skansen

Söndagsförmiddagen bjöd på brunch hemma hos Fredriks och Annas kusin, Carolina. Där åt vi gott och pratade bort en stund. Efter besöket klev vi in på Skansens julmarknad i ruskvädret. Kan väl inte påstå att julkänslorna infann sig så fantastiskt mycket men det var ändå mysigt att strosa runt där och se vad som fanns. Djuren hoppade vi över, istället åt vi våfflor med sylt och grädde och inhandlade varsin bit med renkött. Lite renkött fick även följa med till Cissi dit vi skulle på kalas under eftermiddagen.
Vi besökte också Skansens julmarknad där jag köpte en liten glasgran att ha som pynt i fönstret vid juletid.

Den söta lilla glasgranen
Den här gubben sålde granar som hade sett sina bästa dagar.
Ett äkta bokbinderi finns på Skansen.

En vy över Stockholm från Skansens höjder.

Vackra gamla gränder att promenera i. Hade hellre sett ett ymning snöfall än detta grådis.